Koçak'ın paylaştığı verilere göre, gübre, mazot, yem ve tarım ilacı fiyatlarında yıllık bazda dikkat çekici artışlar yaşandı.
Koçak, Ekim ayında Eylül ayına göre amonyum nitrat gübresinin yüzde 0,8 oranında arttığını, buna karşın ÜRE, 20.20 kompoze, amonyum sülfat ve DAP gübrelerinde küçük oranlı düşüşler yaşandığını belirtti. Ancak yıllık bazda bu ürünlerde ciddi artışlar kaydedildi. ÜRE gübresi yüzde 63,1, DAP gübresi yüzde 47,9, kompoze gübre yüzde 45,5, amonyum nitrat yüzde 39,9 ve amonyum sülfat yüzde 28,9 oranında yükseldi.
Aynı dönemde mazot fiyatları aylık yüzde 1,9, yıllık yüzde 30,4 oranında arttı. Hayvancılıkta kullanılan besi yemi yüzde 1,3, süt yemi yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Son bir yılda ise besi yeminde yüzde 31,8, süt yeminde yüzde 29 oranında fiyat artışı yaşandı. Elektrik fiyatları yüzde 12,8, tarım ilacı fiyatları ise yüzde 14,9 oranında yükseldi.
Koçak, üretici ile market fiyatları arasındaki farklara da dikkat çekti. Ekim ayında üretici-market fiyat farkının en fazla yüzde 382,9 ile patateste görüldüğünü, patatesi kuru soğan (%284,1), marul (%242,1) ve maydanoz (%229,5)'un takip ettiğini belirtti. Üreticide 5,25 TL olan patatesin markette 25,35 TL'ye satıldığı, yani 4,8 kat fiyat farkı oluştuğu ifade edildi.
Market fiyatlarında Ekim ayında 36 ürünün 22'sinde artış, 14'ünde azalış yaşandı. En fazla fiyat artışı yüzde 32,9 ile patates, yüzde 30,3 ile kuru soğan, yüzde 24,4 ile domates ve yüzde 12,2 ile yeşil soğanda görüldü. En fazla düşüş ise yüzde 21,9 ile yeşil fasulye, yüzde 16,6 ile limon, yüzde 15,7 ile sivri biber ve yüzde 8,8 ile kuru kayısıda kaydedildi.
Üretici cephesinde ise 28 ürünün 15'inde artış, 10'unda düşüş yaşandığı, 3 ürünün fiyatında değişiklik olmadığı belirtildi. En fazla fiyat düşüşü yüzde 28,4 ile yeşil fasulyede, en fazla artış ise yüzde 69,2 ile kabakta gerçekleşti. Kabaktaki fiyat artışını domates (%50,3), Antep fıstığı (%25) ve patates (%19,9) izledi.
Koçak, fiyat artışlarının nedenlerine ilişkin değerlendirmesinde, tarla sezonunun bitip seraya geçilmesiyle kabak, domates ve patlıcan fiyatlarının yükseldiğini, Antep fıstığında kuraklık ve ürün azlığının etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca kışlık patates hasadının azalması ve depo maliyetlerinin artmasının patates fiyatlarını yükselttiğini belirtti.
Fiyat düşüşlerine ilişkin olarak ise yeşil fasulyede arz artışı, salatalıkta sera üretiminin çoğalması ve incirde ihracatın geç başlaması gibi faktörlerin etkili olduğunu dile getirdi. Koçak, tarımsal üretim maliyetlerindeki artışın üreticiyi zorladığını, bu durumun aynı zamanda tüketici fiyatlarına da yansıdığını sözlerine ekledi.