Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli arkeolojik kazılarda, Anadolu'nun binlerce yıllık üretim ve sofra kültürüne ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Tavşanlı Höyük'te 4 bin yıllık nohut kalıntıları, Çatalhöyük'te ise 8 bin 600 yıllık mayalanmış ekmek tespit edildi.
2025 yılı kazı sezonunda Kütahya Tavşanlı Höyük'te leblebinin ham maddesi olan nohut, Tunç Çağı ortalarına tarihlendirilen pişmiş toprak kaplar ve gümüş saç halkasıyla birlikte bulundu. Aynı höyükte daha önce bulunan fındık kalıntılarının ise çalı fındığı (Corylus) türüne ait olduğu belirlendi.
Konya'daki Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık mayalanmış ekmek, Eskişehir Küllüoba'da 5 bin yıllık ritüel amaçlı ekmek ve Karaman Topraktepe'de bezemeli arpa ekmekleri bulundu. Küllüoba ekmeğinin gernik buğdayı ve mercimekten yapıldığı, ritüel gereği bir kısmının koparılıp yakıldığı ve evin eşiğine gömüldüğü anlaşıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu buluntuların Anadolu'nun üretim kültürü ve inanç sistemleriyle ne kadar derin bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Bugün nasıl gastronomide Türkiye konuşuluyorsa, binlerce yıl önce de Anadolu aynı bereketin merkeziydi" dedi.