Tarih: 08.10.2025 12:08

Anadolu’nun Sofra Kültürüne Işık Tutan 8.600 Yıllık Ekmek ve 4.000 Yıllık Nohut Bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Bakan Ersoy: "Binlerce yıl önce de Anadolu bereketin merkeziydi"

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli arkeolojik kazılarda, Anadolu'nun binlerce yıllık üretim ve sofra kültürüne ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Tavşanlı Höyük'te 4 bin yıllık nohut kalıntıları, Çatalhöyük'te ise 8 bin 600 yıllık mayalanmış ekmek tespit edildi.

Tavşanlı'da 4 bin yıllık nohut ve 4 bin 200 yıllık fındık izleri

2025 yılı kazı sezonunda Kütahya Tavşanlı Höyük'te leblebinin ham maddesi olan nohut, Tunç Çağı ortalarına tarihlendirilen pişmiş toprak kaplar ve gümüş saç halkasıyla birlikte bulundu. Aynı höyükte daha önce bulunan fındık kalıntılarının ise çalı fındığı (Corylus) türüne ait olduğu belirlendi.

Çatalhöyük, Küllüoba ve Topraktepe'de ekmek izleri

Konya'daki Çatalhöyük'te 8 bin 600 yıllık mayalanmış ekmek, Eskişehir Küllüoba'da 5 bin yıllık ritüel amaçlı ekmek ve Karaman Topraktepe'de bezemeli arpa ekmekleri bulundu. Küllüoba ekmeğinin gernik buğdayı ve mercimekten yapıldığı, ritüel gereği bir kısmının koparılıp yakıldığı ve evin eşiğine gömüldüğü anlaşıldı.

Bakan Ersoy: "Geçmişle bugün arasında kültürel bir köprü kuruyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu buluntuların Anadolu'nun üretim kültürü ve inanç sistemleriyle ne kadar derin bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Bugün nasıl gastronomide Türkiye konuşuluyorsa, binlerce yıl önce de Anadolu aynı bereketin merkeziydi" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —