İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında düzenlenen Gıda Güvenliği Toplantısı'nda, gıda zehirlenmesi vakalarının önlenmesi için sıfır tolerans politikası benimsendi. Vali Gül, "4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı. Gıda konusunda toleransımız sıfır" ifadelerini kullandı.
İstanbul Valiliği Lale Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcıları, İBB temsilcileri, Adli Tıp Kurumu Başkanı, üniversite temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve meslek odaları temsilcileri katıldı. Toplantıda alınan kararlar arasında sokak satıcılarına ve işletmelere yönelik denetimlerin artırılması, soğuk zincirde aksaklıklara müsamaha gösterilmemesi ve gıda denetim komisyonlarının kurulması yer aldı.
Tüm işletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirildi. İşletme sahipleri ve çalışanların gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacağı, standartlara uymayan işletmelere ise idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 2025 yılında 135 bin 778 gıda işletmesine 196 bin 504 denetim yaptığı açıklandı. 8 bin 199 işletmeye ceza uygulanırken, 506 milyon 457 bin 754 TL idari para cezası verildi ve 237 işletme faaliyetten menedildi.