10938,47%0,22
42,10% 0,02
48,41% 0,11
5364,72% 0,65
8829,98% 0,08
Aksaray Merkez’de ve ilçelerde son yıllarda üretimi artan üzümün hasadına başlandı. Yetiştirilen üzümlerin bir kısmı ilçe merkezi ve yakın kentlerde satılırken, bir kısmı da pekmeze dönüştürülüyor.
Aksaray’ın hemen hemen her bölgesinde yapılırken daha çok Hasandağı köyleri ile Ortaköy bölgesinde sıkça üretiliyor. Birçok bölgede bağ bozumunun ardından doğal pekmez yapımına başlandı. Hasat sonrası bir kısmı, yakın ilçe ve kentlerde satılan üzümün büyük bölümü ise bölge halkı tarafından pekmeze dönüştürülüyor. Toplandıktan sonra çöplerinden ayrılan üzümlerin ezilerek suyu çıkarılıyor daha sonra evlerin bahçelerine kurulan dev kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak doğal pekmeze dönüştürülüyor. Laleli Mah. Mediha İN (62) bu yıl ki üzümlerin geçen yıla göre az olduğunu belirterek pekmezin aşama aşama nasıl yapıldığını şöyle anlattı; 'Topladığımız üzümlerin bir kısmını sattık, bir kısmını da evlerimizin bahçelerine kurduğumuz kazanlarda kaynatarak pekmeze dönüştürüyoruz. Yaptığımız pekmezlerde hiçbir katkı maddesi yok. Önce üzümleri topluyoruz üzümlerin çöplerini ayıklayarak torbanın içine dolduruyoruz. Daha sonra sulama havuzuna koyduğumuz torbayı çiğneyerek suyunu çıkarıyoruz. Çıkarılan üzüm suyunu kazana aktararak uzun bir süre kaynatıyoruz. Kıvama gelince kaynatma işlemine son verip soğutmaya bırakıyoruz. Yaptığımız pekmezlerin bir kısmını satacağız, bir kısmını ise kış aylarında tüketmek üzere saklayacağız' HABER/FOTO: Birsen İn