10888,96%0,29
42,44% 0,08
49,15% 0,05
5691,84% 1,01
9258,26% 0,03
Son zamanlarda gıda zehirlenmesi vakalarının gündeme gelmesiyle birlikte acil servislere yapılan başvurularda önemli bir artış yaşanıyor. Biruni Üniversite Hastanesi'nden Acil Tıp Uzmanı Dr. Alp Batuhan Öztürk, "Başvurularımız çok fazla yoğunlaştı. İnsanların tedirginliği artmaya başladı, çocuklarda şikayetler çok şiddetli olmasa bile son zamanlarda insanlar daha tedirgin olup acil servise başvuru sıklığını artırmış durumda" dedi.
Uzm. Dr. Öztürk, özellikle yazın sıcak havalarda bekleyen yiyeceklerde, kışın ise dışarıda satılan midye, kokoreç, kumpir, beklemiş pilav, makarnalar, kremalı ve soslu tavuklarda zehirlenme riskinin yüksek olduğunu belirtti. Hastaların genellikle ishal, bulantı, kusma ve halsizlik şikayetleriyle başvurduğunu ifade eden Öztürk, şikayetlerin alındıktan 1-2 saat sonra başladığını ve bazen 2-3 güne kadar sürebildiğini kaydetti.
İstinye Üniversitesi Medical Park Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ayşegül Akçebe ise özellikle yaşlı, çocuk, ek hastalığı olan ve immünsüpresif hastaların daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Akçebe, "İşlenmiş gıdalar, salam, sosis gibi gıdalara da dikkat etmemiz lazım. Kumpirde patatesten dolayı değil ama içinde kaşar, süt ürünü gibi malzemelerin hangi şartlarda yapıldığı ve saklandığı önemli" diye konuştu.
Uzmanlar, vatandaşların "Hocam ben zehirlendim mi?" sorusuyla panik halinde başvurduğunu belirterek, öncelikle paniği gidermeye çalıştıklarını ifade etti. Beklemiş gıdalardan uzak durulması, bilindik yerlerden yemek yenilmesi ve mümkünse evde hazırlanan taze gıdaların tercih edilmesi önerildi. Özellikle konserve ürünlerde botulinum toksini riskine karşı saklama koşullarının önemine dikkat çekildi.